Ben jij dit jaar de keukenprins of prinses tijdens de kerst? Als je het kerstdiner mag verzorgen vergt dat natuurlijk de juiste voorbereiding. Het kan nog best een uitdaging zijn om iets op tafel te zetten waar iedereen blij van wordt, en om te voldoen aan alle dieetwensen en voorkeuren van je gasten. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Met deze tips kun je je zorgeloos voorbereiden, en zal het vast een geslaagde culinaire avond worden! 

Menu bepalen 

Met een goede voorbereiding bespaar je jezelf een hoop gedoe op het laatste moment, en kun je ontspannen en met plezier naar de avond toewerken. 

Bepaal eerst je menu, en maak vooral iets waar je zin in hebt! Als je met liefde jouw specialiteit klaarmaakt, kan je gerecht bijna niet in de soep lopen. Wil je toch een nieuw recept maken en wat meer experimenteren? Dan is het zogenaamde proefkoken een aanrader. Als je het gerecht al een keer hebt gemaakt, weet je meteen of het een succes is. Zo ja, dan kun je het zonder probleem ook met kerst maken. 

Voorbereiding

Als je je menu hebt bepaald, kan het je rust geven om meteen op papier te zetten wat je precies nodig hebt qua ingrediënten. Je kunt daarom van te voren een boodschappenlijstje maken met alle inkopen die je wil doen, en alvast de wijn bestellen die je graag bij het diner wil schenken. Bedenk ook of je wellicht nog wat nodig hebt voor de aankleding van de tafel, denk aan kaarsen, servetten, verse bloemen en kerstgroen, zet dit meteen bij je lijstje! 

Balans 

Bij een kerstdiner is de juiste balans van smaken erg belangrijk. Om ervoor te zorgen dat de ingrediënten goed bij elkaar passen, is het ook leuk om voor een specifieke keuken en thema te kiezen, en deze voor het hele diner aan te houden. 

Een suggestie

Kies bijvoorbeeld voor de Italiaanse keuken, en serveer een Italiaanse salade caprese of carpaccio als voorgerecht. Ga vervolgens ook voor een Italiaans hoofdgerecht. Een heerlijk klassiek Italiaans hoofdgerecht is bijvoorbeeld ossobuco (kalfsschenkel) met saffraanrisotto en venkel. Schenk er een elegante kerstwijn bij zoals Chianti, om in Italiaanse sferen te blijven. Deze wijn heeft genoeg body, en is toch fruitig en soepel en past daarom goed bij de diepgaande smaken van het vlees. 

Een ander mooi Italiaans hoofdgerecht is kabeljauw uit de oven met rozemarijn en citroen. Hier matcht Prosecco dan weer perfect bij vanwege de fruitige frisse smaak! Om het diner af te maken, doen Italiaanse klassiekers zoals panna cotta of tiramisu het altijd goed als dessert.

Als je alle smaken goed op elkaar laat aansluiten, en het land of de streek van je menu ook terug laat komen in de wijn, creëer je een mooi harmonieus geheel. Veel kookplezier!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen