Thuisbakken is nog nooit zo populair geweest als sinds de afgelopen paar jaren. Met een beetje kennis van zaken en de juiste bakspullen kom je al een heel eind en kan ook jij jouw zelfgebakken creaties vanuit huis verkopen. Het allerbelangrijkste onderdeel is uiteraard de oven. Zonder een goede oven kun jij jouw beslagen en degen niet tot eetbare producten maken. Maar wat is nu een goede, geschikte oven? Hieronder hebben wij drie belangrijke punten voor jou op een rijtje gezet waar je op moet letten bij de aanschaf van een oven. Lees snel verder!

Het soort oven

Ovens zijn te verkrijgen in verschillende soorten. Zo bestaan er bijvoorbeeld ovens die alleen met hetelucht werken, terwijl er ook conventionele ovens te koop zijn die op basis van convectie functioneren. Daarnaast bestaat er nog een derde categorie: de ovens die naast hetelucht ook een convectiestand hebben. Dit zijn de zogenaamde combi ovens. Omdat voor het ene product hetelucht beter werkt en voor het andere product juist convectie, is het aan te raden om altijd een oven te kiezen die over beide standen beschikt. Enkel en alleen hetelucht kun je sowieso beter niet aan beginnen omdat de meeste producten niet mooi egaal bakken op deze stand.

De afmetingen van de oven

Een ander belangrijk punt om op te letten zijn de afmetingen van de oven. Vaak staat er aangegeven hoeveel liter inhoud een oven heeft, maar dit getal zegt eigenlijk niet zo heel veel. Beter is het om te kijken naar de daadwerkelijke afmetingen van de oven. En dan dus niet de buitenafmetingen, maar de binnenafmetingen. Je wilt er immers wel zeker van zijn dat jouw bakblikken en dergelijke ook echt in de oven passen. Ben je van plan om meerdere bakblikken tegelijkertijd in de oven te plaatsen? Houd er dan rekening mee dat er altijd wat ruimte tussen de bakblikken moet zitten zodat de warme lucht vrij kan circuleren. Anders zullen je producten niet mooi gaar bakken. Goed om te weten: inbouwovens zijn vaak stukken groter dan vrijstaande ovens. Zoek je dus een grote oven waar je meerdere blikken tegelijkertijd in kunt bakken? Dan kom je al snel bij een inbouw variant uit.

De maximum temperatuur van de oven

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de maximum temperatuur van de oven. Sommige ovens gaan namelijk niet verder dan 220 graden Celsius, terwijl er best wel wat producten zijn die een hogere temperatuur vereisen. Denk bijvoorbeeld aan pizza’s, welke je het beste zo tussen de 300 en 350 graden Celsius bakt. Napolitaanse pizza’s worden officieel gezien nóg heter gebakken. En zo zijn er nog wel meer producten te bedenken waarbij een temperatuur van 220 graden Celsius net wat aan de lage kant is voor een perfect bakresultaat. Gelukkig zijn er ook wel ovens te vinden met een hogere maximum temperatuur, zoals 320 graden Celsius bijvoorbeeld. Tip: let ook op de minimum temperatuur!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen